Skip to content Skip to footer

Tadeja Pirnat Battelli

Saluki gre na morje

24.00

Zgodba Saluki Basil gre na morje opisuje lepega zlatorjavega kužka in njegove dogodivščine na poletnih družinskih počitnicah. Duhovito in slikovito opisuje pasje razumevanje počitniških navad družine, s katero obišče čudoviti otok Žut, na Kornatih.  Kratka otroška zgodbica govori o tem, kako doživlja kuža selitev na otok, vožnjo s plovilom, kopanje v morju in ribolov. Zgodba nam pokaže,  kako nas hišni ljubljenčki učijo empatije. Situacije, ki so nam prijetne, so morda za našega hišnega ljubljenčka izziv. Potrebuje več časa in veliko naše potrpežljivosti in ljubezni. Saluki Basil je moral premostiti strah in se vživeti v popolnoma nov svet.

Mnenja o knjigi

V drugi slikanici knjižne zbirke Saluki Basil se kuža Basil s svojo družino odpravi na počitnice na morje. V nasprotju z ljudmi, ki se veselimo počitnic, zna biti psom, ki ljubijo rutino in predvidljiv vsakdan, odhod na počitnice zelo stresen. Pes ne ve, kaj se dogaja in kaj ga čaka, zato je lahko tudi med vožnjo nemiren in prestrašen. Na kraju, kjer bo družina preživela počitnice, pa je zanj vse novo: novi vonji, novi prijatelji, nove dejavnosti njegovih človeških skrbnikov, nova svoboda … vse, kar je treba takoj raziskat in seveda poizkusit. Kljub temu da so počitnice vznemirljive in zabavne, pa se je vedno lepo vrniti domov.

“Kaj se dogaja? Tako zelo sem bil v skrbeh zanj. Kam je šel? Pride nazaj? Še nikoli ga nisem videl početi česa takega. Je pri zdravi pameti? Kar izgine tako? Sprejel sem obuvanje in sezuvanje čevljev, ampak tole pa presega vse meje! Nisem več prepoznal svojega gospodarja! Iz obupa sem začel lajati in tuliti. Tekati gor in dol. Potem pa sem obupal in samo še čakal. Postal sem zelo žalosten. Kaj, če se ne vrne?”  — str. 43

Slikanici je ilustrirala Ana Forjan. Njene ilustracije odsevajo različne vidike Basilovega življenja, v njih prav vidimo njegovo osebnost: njegovo radoživost in prijaznost, ki sevata iz njegovih gest in oči. Basil nam tako priraste k srcu, da bi ga radi spoznali tudi v živo.

Alenka Štrukelj, Literarna Lekarna

Kolofon

Založba: Multa Verba Books, založništvo d. o. o.
Avtorica: Tadeja Pirnat Battelli
Ilustracije: Ana Forjan
ISBN: 978-961-96218-2-0
Leto izdaje: 2023
Število strani: 64
Format: 24cm x 16,5cm
Vezava: Trda
Lastnosti: Šivano z nitko, mat plastifikacijo
Jezik: slovenski
primerna za starost od 4 leta naprej

Priporočamo