Skip to content Skip to footer

Tadeja Pirnat Battelli

Saluki Basil

24.00

Zgodba o salukiju Basilu opisuje lepega zlatorjavega kužka in njegovo življenje z ljudmi. Duhovito in slikovito opisuje pasje navade in njegove poglede na človeške navade. Kratka otroška zgodbica govori o tem, kako zanimiv je vsakdanjik s hišnim ljubljenčkom in kako so ravno njegove posebne lastnosti tiste, ki naredijo življenje zanimivo.  Zato jih spoštujmo in brez pričakovanj, kako se moramo obnašati, uživajmo v skupnih trenutkih.

Mnenja o knjigi

Danes ima skoraj vsak dom že domačo žival, najsi bo to pes, mačka, ali karkoli drugega, kar nas razveseli, ko se po dolgem in naporenm dnevu vrnemo domov. Živali so naše prijateljice, z nami delijo hišni prostor, negujemo jih, se z njimi igramo, skrbimo za njihovo zdravje … Pa ste se kdaj vprašali, ali zares razumete svojega domačega ljubljenčka? Kaj bi vam povedal, če bi lahko spregovoril? Kako razmišlja? Zakaj kdaj ušpiči kakšno neumnost, ki je, seveda, neumnost le v naših očeh, njemu pa se zdi čista radost in zabava?

Prisrčen vpogled v pasje razmišljanje nam ponudi Tadeja Pirnat Battelli, ki je v lastni založbi Multa Verba Books izdala dve slikanici iz serije o salukiju Basilu. V prvi, ki nosi naslov Saluki Basil, se nam Basil predstavi kar sam. Spregovori o tem, kako je dobil ime, kakšna je njegova primarna – pasja – družina in kako je postal član “človeške” družine. Opiše, kakšni so njegovi sostanovalci, kakšne navade imajo in kako se razume z njimi. Spoznamo pa tudi njegov radoživ in zvedav karakter. Slikanica je tudi poučna za vse male nadobudne bodoče lastnike psov, saj avtorica lepo predstavi, kakšne vse obveznosti jih čakajo, ko enkrat pes pride k hiši: od hranjenja, sprehodov, negovanja dlake, igranja in vzgoje o tem, kaj je prav in kaj se ne sme. Izvemo pa tudi, zakaj na primer psi lulajo po stanovanju (ne, ni vedno, da jih tišči lulat) in kako so kdaj tudi sami zmedeni, ker skušajo razumeti nas, ljudi.

 

Alenka Štrukelj, Literarna Lekarna

Kolofon

Založba: Multa Verba Books, založništvo d. o. o.
Avtorica: Tadeja Pirnat Battelli
Ilustracije: Ana Forjan
ISBN: 978-961-96117-3-9
Leto izdaje: 2023
Število strani: 64
Format: 24cm x 16,5cm
Vezava: Trda
Lastnosti: Šivano z nitko, mat plastifikacijo
Jezik: slovenski
primerna za starost od 4 leta naprej

Priporočamo