Skip to content Skip to footer

Poletne zaobljube

Poletje je tu!

Poletni čas je zame čas novih zaobljub. To je moj način priprave na “novo leto”. To je moj čas za zastavljanje novih ciljev. Svoje novoletne zaobljube izpolnjujem poleti. V bistvu bi lahko kar postavila božično drevo na čoln. Moje leto se konča z avgustom in začne s septembrom. Ne vem zakaj je temu tako, mogoče ker sem rojena septembra in september razumem kot začetek …

Poleti se več gibam, se bolje organiziram, preživim več časa z družino in prijatelji, berem več knjig, več potujem, jem bolj zdravo … preprosto naredim več stvari. Porabim vso energijo, ki sem si jo nabrala med zimskim spanjem in počitkom.

Aktivnejši pristop k delu in zdravju so zame povezani s soncem. Poleti živim na polno! Poleti skoraj ne gledam televizije. Celo poletje ostajam osredotočena, disciplinirana in motivirana. Seveda se tudi pridno zabavam, a to ne poruši mojih velikih ciljev. Nasprotno, gradi jih.

Zdaj, ko sem postala mamica, vzgajam svoja fanta, kako izkoristiti poletni čas sebi v prid. Zavedam se, da bodo sčasoma do neke mere kopirali to, kar sem postavila za zgled. Nikoli me ni bilo strah pokazati svoje neuspehe in pomanjkljivosti kot tudi svoje prednosti. Kot mati sem intenzivna! Veliko zahtevam od svojih otrok. Veliko kričim in postavljam meje dosti prej kot drugi. jSem storga mama! Disciplina je v naši hiši zelo pomembna, vendar s pridihom humorja.

Poleti, ko ni šole, vidim, kako dobro sem kot mama vzgojila svoje otroke. Če hočejo preživeti čas z menoj, mi je uspelo. To je zame dovolj! In do zdaj mislijo, da sem zabavna in pametna mati. To se bo verjetno sčasoma spremenilo …

Poletne počitnice so zelo aktiven čas za nas. Živimo v mestu z vsemi komoditetami, ki jih mestno življenje lahko ponudi. Pustimo stres in ugodje za seboj, tako da se poskačemo v čoln in odplujemo. En mesec tako rekoč živimo na čolnu, lovimo ribe in raziskujemo naravo. Sami in s čim manj stika s civilizacijo.

Ta neposredni stik z naravo nam omogoča, da poleti očistimo svojo dušo. Zame ne gre za dopust, gre za spremembo življenjskega sloga. Poleti dejansko ne vidimo avtomobila in večino časa nimamo mobilnega signala. Brez povezave wi-fi je včasih zelo prijetno in koristno. Pridemo v stik s seboj, s svojim Bogom in vse se ustavi. V tišini, obdani z naravo, slišimo svoj božanski jaz.

Najboljše ideje sem dobila poleti, na otoku, sredi ničesar. Ideje, ki jih kot družina dobimo na poletnih počitnicah, pogosteje postanejo vsebina moje nove knjige. Nenehno izmišljevanje zgodb je za nas zabavno.

Veliko knjig preberemo na čolnu ali otoku med poletnimi počitnicami. V bistvu ni veliko drugega za početi. Poleti otrokoma ne dovolim gledanja v zaslon. “Poiščita si kaj drugega!” jima govorim. Branje in pripovedovanje je za nas način, da se povezujemo na ravni, na kateri je vse mogoče. Nerealno postane realno. Svojima fantoma poskušam povedati, da je vse v življenju zgodba. Zgodba, ki si jo je nekdo izmislil in jo pripoveduje! Zato naj si izmislita in pripovedujeta svojo zgodbo svetu.

“Če lahko sanjaš, lahko uresničiš!” je moje prepričanje.