Skip to content Skip to footer

Pravzaprav gre zate

Ilustratorka: ANA FORJAN

Moja izkušnja branja otrokoma? Moja ekipa za odnose z javnostmi mi je svetovala, naj pišem o tem, kako otroke pripraviti do branja knjige, glede na to, da sem napisala že več knjig za otroke. Iskreno povedano, ne vem. Vsak večer so bile namreč potrebne posebne priprave, da je moj najmlajši sin za trenutek sledil pravljici za lahko noč.

Medtem ko sem poskušala svojega najmlajšega pripraviti do tega, da se osredotoči na pripoved, sem ugotovila, da je branje pred spanjem z mojima otrokoma pravzaprav namenjeno meni. Morda se sliši narcisoidno, vendar se je v trenutku, ko me je knjiga začela zanimati, v trenutku, ko sem želela izvedeti njeno sporočilo, v trenutku, ko sem začela analizirati ilustracije, vse spremenilo. Branje knjige otrokoma je zahtevalo mojo popolno prisotnost. Najmlajši je pravzaprav odražal moje pomanjkanje pozornosti med branjem pravljice za lahko noč. Vedno sem bila utrujena in želela sem si le opraviti s tem zato, da bi imela večerni mir.

Na svoje veliko presenečenje sem ugotovila, da so otroške knjige pravzaprav napisane tudi za odrasle! Ne pustite se zavesti preprostim stavkom ali omejenemu besedišču. Po mojem mnenju te knjige poučujejo lekcije o življenju bolje kot kdaj koli večina knjig za odrasle! Zame je branje otroških knjig duhovna alegorija. Vsaka knjiga ima skrito moralno, etično ali celo politično sporočilo. Vzemimo za primer eno od mnogih življenjskih lekcij iz Malega princa pisatelja Antoineja de Saint-Exupéryja, kako so prav odnosi tisti, ki naredijo življenje bogato. Knjiga nas, med drugim, opominja tudi na to, da so bili vsi odrasli nekoč otroci. Naslednji primer čudovite skrite morale otroške zgodbe je Mala rdeča kokoš pisateljice Mary Mapes, ki prikazuje vrednoto trdega dela. Poleg neštetih otroških knjig, ki učijo o vrednotah družine, prijateljstva, ljubezni, varnosti in o tem, kako dobro je biti prijazen, sanjati, biti navdihnjen in biti prisoten, je tudi moja najljubša knjiga Živalska farma pisatelja Georgea Orwella. Gre za knjigo za odrasle, ki uporablja žanr in slog otroške knjige za posredovanje zelo resnega političnega sporočila. Sporočilo o tem, kako se moč in nadzor rodita iz korupcije je, po mojem mnenju, lahko pripisati kateremu koli sistemu v katerem koli obdobju.

To dokazuje, da so knjige čudovito sredstvo, da svojemu otroku pokažete, kako lepo je življenje, in se spomnite, kako se lahko zabavate, medtem ko ga živite!

Da sem lahko to dosegla, sem se morala vrniti v svoje otroštvo. Obuditi sem morala znanje, ki sem ga imela kot otrok. Kako je bilo vse in je še vedno povezano! Morala sem priklicati spomin na to, da sem bila nekoč majhna deklica, ki je bila odvisna od duševnega stanja svojih staršev. Če je bil oče odsoten, se nisem počutila prisotno. Če je bila moja mama živčna, sem bila tudi jaz razdražena. Če se moj brat ni hotel igrati z menoj, sem izgubila zanimanje za igro. Vse je bilo med seboj povezano.

In še vedno je. S tem novim zavedanjem, ki ga imam, sem zelo previdna pri tem, kako se počutim in kako ravnam s svojo družino. Nekako drug drugemu beremo čustva. Ko berem svojima otrokoma, se trudim, da izrazim vsa pozitivna čustva, ki jih čutim v tistem trenutku. Enostavno sem vesela, da sem tam z njima. Poenotim se s knjigo. Na nek način postanem eden od likov v knjigi. S tem jima samodejno posredujem vrednote knjige in ju učim vrednot, ki sem jih do sedaj prevzela …